Taxas historie i Nuuk er lang og har derfor også præget mange menneskers liv og byens udvikling. Da denne historie aldrig har været fortalt samlet, vil jeg her gøre et lille forsøg og starte på det.

Jeg håber, at du der læser denne side og har kendskab til andet og mere end det der står, vil sende dit bidrag i form af fortællinger og/eller billeder, så historien kan blive så fyldig og nuanceret som muligt.

Min indfaldsvinkel er, at jeg startede i 1818 som centralpasserafløser i juli 1972 og har været mere eller mindre løst tilknyttet siden.

Karen Bøggild, fvh. Direktør

 

I Sermitsiaq som udkom fredag d. 5. august 1960, var der på forsiden en historie med overskriften ‘Hej – taxi’. Her fortælles, at Nikolaj Heilmann havde omdannet en grøn folkevogn med lad til taxa – det blev til den første taxa i Godthåb, som Nuuk hed dengang.

 

Taxas historie gennem 60’erne er endnu ikke ret kendt, men kender du noget til det, så kontakt os endelig, så vi kan få det nedskrevet.

Den første taxacentral i Nuuk var Taxa 1349 og herefter kom Radio Taxa 1233. (eller var det omvendt) Dengang var der kun 4 cifre i telefonnumrene, så der er ikke skrevet forkert.

 

D. 1. august 1971 oprettedes så Mini Taxa. De første ledere af denne central var Gunhild Olsen og Christian Egertsen og centralen havde til huse hos disse i deres lejlighed i blok A lejl. 57.

Det var endnu ikke en døgnbemandet central, men havde telefonerne åbne fra kl. 06.00 til kl. 01.00.

Allerede fra d. 1. december 1971, skiftede lederne og det blev Lis Sørensen der skulle drive centralen fra hende og hendes families hjem på Tuapannguit.

Samtidig blev taxacentralen nu døgnbemandet.

I en sidebemærkning skal da nævnes, at indkomsten til 1818 blev suppleret ved at Godthåb Olietransport samt Godthåb Bådeforening, blev serviceret af centralpasserpersonalet.

Der skulle arbejdes hurtigt, hvis en båd havde problemer fredag eftermiddag eller aften for samtidigt ville det meste af byen ud at køre taxa. Det kunne give lidt stress, men heldigvis var centralen hos familien Sørensen, hvor selv de små børn var i stand til at tage telefoner og sende ture.

Min første vagt foregik ved, at Lis Sørensen brugte ca. et kvarter på at vise mig hvad jeg skulle gøre og så gik hun ! Heldigvis for mig sad der en lille gut på den anden side af skrivebordet som professionelt kunne guide mig igennem de forskellige procedurer og således ekviperet kunne jeg selv klare de sidste timer på egen hånd. Det skal lige bemærkes, at det var Kenneth Sørensen og at han på det tidspunkt kun var 10 år.

Da centralen var i et privat hjem, var det naturligvis påvirket af dette, da familien udover efterhånden 4 børn, også bestod af undulater, kaniner og en hund.

Den ene undulat gjorde jeg handicappet, da jeg kørte dens ene ben over ! Det skete en dag, hvor der var travlt på centralen og der samtidig skete en masse over båderadioen, som stod bag mig. Jeg havde en skrivebordsstol med, uheldigvis for undulaten, hjul under. På et tidspunkt da jeg bakker, havde fuglen forvildet sig hen bag mig og jeg rammer den med det ene hjul.

Børnenes reaktion skal jeg ikke trætte jer læsere med, men der gik lang tid før de begyndte at tilgive mig denne handling, til trods for at jeg bedyrede at det var sket ved et uheld.

Børns hukommelse kan være lang.

Omkring 1976 flytter familien Sørensen til blok 15 A 4 og centralen flyttede med.

Fra d. 15. februar 1977 skiftes der centralledere og det er nu Kitsea Christiansen, som nu skulle drive centralen fra deres hjem på Inspektørbakken 416 A.

Der går dog ikke lang tid, så fra d. 1. september 1977 befinder centralen sig igen i blok 15 A 4 i vante omgivelser hos Lis Sørensen og familie.

I juli 1973 er der telefonbestilling på nyt nummer, da der nu skal være et 2 tal foran nummeret, så nu kom 1818 til at hedde 21818.

I 1984, nærmere bestemt d. 11. april, slår 2 taxacentraler sig sammen til en og danner Taxa 22222 Godthåb ApS.

Det er 1233 og 1349 der har taget denne beslutning.

Nuuk Taxi A/S fødes d. 6. juli 2004 og er en sammenslutning af Minitaxi og 322222.

Personerne gennem tiden har været utallige og at begynde at opremse alle, vil være en umulighed, men der er da flere der, af forskellige årsager, har sat sig bedre på hukommelsen end andre.

Det vil også være uretfærdigt overfor de der ikke gjorde sig så bemærket, at deres navn og historie ikke er med, men der er mange historier der knytter sig til enkeltpersoner.